Térkő burkolat javítása

Térkő-burkolat helyreállítása, színezése.

Megsüllyedt térkőburkolatok helyreállítását rövid időn belül el kell kezdeni, az idő előrehaladtával további helyeken is megsüllyed, esetleg nagyobb bajok is adódhatnak.

  •  A térkő nem azért süllyed meg, vagy esetleg nem azért törik el egymás mellett több darab, mert maga a kő rossz, hanem az ágyazat nem megfelelő, vagy nem megfelelően lett tömörítve.
  • Azért is megsüllyedhet, mert a burkolt rész alatt korábban csatornáztak, vizet vezettek, kábelt fektettek és a munkaárkot nem tömörítették meg rendesen, rétegesen.
Térkő burkolat, megsüllyedt
Megsüllyedt térkő
  •  Fontos, hogy megfelelő vastagságú követ válasszunk, amely megfelel a várható terhelésnek. A 4-5 cm-es térkő gyalogos forgalomra, a 6-7 cm vtg. térkő kisteherautóig bezárólag, 8-10 cm térkő normál közúti forgalomra, nagyobb teherautók alá szükséges.

 

  • Hiba lehet a nem megfelelően megoldott csapadékvíz elvezetés is. Ha az ereszcsatornából egy nagyobb felületre engedjük a vizet, az kimoshatja a fugát, és a burkolat vízzárósságát megszünteti. Egyébként is átszivárog valamennyi víz, de ha nagyobb mennyiségben kerül a térkő alá, akkor megsüllyedhet, vagy télen a fagyott víz megemelheti a burkolatot.

 

  • A csapadékvizet érdemes a burkolat alatt csatornacsőben elvezetni egy szikkasztókútba vagy árokba, de még érdemesebb összegyűjteni és felhasználni…

A burkolat nem megfelelően kialakított esése is a csapadék-víz problémáját veti fel, esetleg visszalejt a burkolat a fal felé és ázik az egész.

De olyan is van, hogy térkő mellé nem raktak szegélyt, csak kikenték a szélét egy kis betonnal. Persze az szétfagyott és a térkő széle szétcsúszott. Szegélyt mindig érdemes rakni, akár a térkő vastagságának feléig lesüllyesztve. Így nem látszódik, mert a visszahúzott föld eltakarja, de a szerepét betölti.

Térkövezésterkovezes

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s